Russian opposition leader Alexei Navalny discharged from Berlin hospital following severe poisoning

0
208

Russia’s leading opposition politician Alexei Navalny, who the West believes was poisoned with a Novichok nerve agent, has been discharged from hospital after just over a month, the Berlin medical facility treating him said Wednesday.

“Based on the patient’s progress and current condition, the treating physicians believe that complete recovery is possible,” Charite hospital said in a statement, adding however that it remained too early to assess any long-term effects of his severe poisoning.

The 44-year-old Kremlin critic and anti-corruption campaigner fell ill after boarding a plane in Siberia last month and was hospitalised there before being flown to Berlin.

He spent 32 days in the Berlin hospital, including 24 days in intensive care, before his release.

Germany has said toxicology tests provide “unequivocal proof” that he had been poisoned by the Soviet-era military-grade nerve agent, which was also used in a separate poisoning in 2018 on ex-double agent Sergei Skripal in Salisbury, Britain.

READ ALSO: Russia sees “minimal” chances of extending New START nuclear arms deal with U.S.

France and Sweden have since said tests they ran independently corroborate with Germany’s conclusions.

European leaders have demanded explanations from Moscow, with Chancellor Angela Merkel saying that “only Russia can and must” provide answers on the poisoning.

Navalny’s allies say he may have been poisoned by a cup of tea he drank at Tomsk airport in Siberia.

READ ALSO: Data shows Russia’s excess deaths over summer outstrip COVID toll by more than 3 to 1

But the Russian doctors who first treated Navalny said their tests did not find any toxic substances, and the Kremlin has rejected international calls for an investigation.

In his first blog post since emerging from coma, Navalny said on Monday that the three European labs had found Novichok “in and on my body”.

View this post on Instagram

Первый раз меня подвели к зеркалу, через 24 дня в реанимации (из которых 16 в коме). Из зеркала на меня посмотрел персонаж фильма «Властелин колец». И поверьте, это был совсем не эльф. Я ужасно расстроился: подумал, что меня никогда не выпишут. Но врачи продолжали делать своё чудо, я занимался с физиотерапевтом, ел, старался больше спать (самая большая проблема до сих пор). Последние дни мне даже уже разрешали выходить на общий балкон 2 раза по 5 минут в день. Правда, от балкона было ещё больше тоски: погода отличная, солнце светит, внизу какие-то парки и деревья, а я в палате. Но вот день пришёл – ура! После 32 дней в госпитале врачи решили, что дальнейшее восстановление требует не стационарного лечения, а нормализации жизни. Ходить, проводить время с семьей. Прогрузиться в рутину ежедневных движений. И вот – хоп – я уже ковыляю по парку в штанах на три размера больше. Первым делом попросил отвезти меня куда-нибудь, где есть деревья. Планы пока простые: физиотерапевт каждый день. Возможно, реабилитационный центр. Стоять на одной ноге. Полностью вернуть контроль над пальцами. Держать баланс. Забавно, я мечтал научиться ездить на вейк-борде за катером по волне и научился этим летом. А теперь учусь стоять на одной ноге. Всякие смешные штуки обнаружились. Например, я не могу кидать мяч левой рукой. Даже поймать могу, а кинуть – нет. Мозг просто не хочет делать это движение. Или писать от руки. До последнего времени не получалось в строчку. Все время в столбик начинал. Реабилитация, в общем. Ещё раз огромное спасибо всей команде врачей клинике «Шарите» и профессору Экарду лично. Они сделали невероятную работу. Всем вам спасибо за поддержку 💪. Она была и остаётся очень важной. Не думайте, что я не знаю, что пишите. Как только я начал более-менее соображать, мне читали комменты. Буду, кстати, стараться немного больше времени проводить в соцсетях. Вчера приходила нейропсихолог, делала тесты, проверяя, не поглупел ли я. Спрашиваю: чего делать, чтобы быстрее вернуться с точки зрения не только физической, но и головы. Ответ понравился: читайте больше, пишите в соцсети. Играйте в видеоигры. Надо узнать, можно ли получить в больнице рецепт на PS 5.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on